Αγαπημένο μου ημερολόγιο…

Κάπως έτσι ξεκινούσε η καταγραφή της ημέρας πριν μερικά χρόνια. Κρατούσες ημερολόγιο; Αν ναι, τί σε ενέπνευσε να το ξεκινήσεις και τί έγραφες σε αυτό; Η χρήση ημερησίου ημερολογίου, αν και έχει ταυτιστεί, κατά βάση με την παιδική ηλικία, δεν αποτελεί πλεονέκτημα που μπορούν να απολαμβάνουν μόνο τα μικρά παδιά. Φαίνεται πως είναι εξίσου ευεργετική, ανακουφιστική και δημιουργική συνήθεια και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Και για τα πολύ μεγαλύτερα παιδιά! Για την ακρίβεια δεν έχει ή δεν θα έπρεπε να έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Μάλιστα, είναι μία ασχολία που προτείνουν και οι ειδικοί ως βοηθητικό και χρήσιμο εργαλείο στις θεραπείες τους.

Είδη ημερολογίου

Με μία απλή έρευνα αγοράς, διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει ποικιλία διαφορετικών τύπων ημερολογίου, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εύρεση του καταλληλότερου, αναλόγως το σκοπό της χρήσης αλλά και τις ανάγκες του καθενός. Ενδεικτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ημερολόγιο ακόμα και ένα απλό τετράδιο ή σημειωματάριο. Ή για κάποιον που χρειάζεται να έχει έτοιμες, διαμορφωμένες τις ημερομηνίες,τους μήνες κτλ, μπορεί να προμηθευτεί ένα ετήσιο ή ακαδημαικό ημερολόγιο. Υπάρχει, φυσικά και το ημερολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή. Τέλος, για άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα παραπάνω και δεν λειτούργησαν ή επιθυμούν να προσδώσουν τη δική τους ταυτότητα και αισθητική στο ημερολόγιό τους, διαμορφώνοντάς το, ουσιαστικά, μόνοι τους από την αρχή, μπορούν να επιλέξουν ένα bullet journal. Η συγκεκριμένη μορφή ημερολογίου, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, είναι ένα σημειωματάριο, του οποίου οι σελίδες έχουν στολιστεί με κουκκίδες, αντί γραμμές, και σε βοηθά να ”χτίσεις” αυτό που θες βήμα βήμα μόνος/η σου. Το bullet journal, εκτός από την τυπική χρήση του ως ημερολόγιο καταγραφής, μπορεί να το προσαρμόσει ο κάτοχός του ώστε να γράφει, για παράδειγμα σε αυτό, για συγκεκριμένα θέματα στα οποία θέλει να εστιάσει και να δουλέψει.

Γιατί να ξεκινήσω να γράφω

Οι λόγοι που οδηγούν κάποιον να αρχίσει να αποτυπώνει στο χαρτί (ή και ηλεκτρονικά) το περιεχόμενο του νου του, είναι προσωπικοί και μπορεί να διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, μπορώ να πω πως ανοίγοντας το τετράδιό σου, ανοίγεται μπροστά σου ένας καινούργιος κόσμος, έτοιμος να δεχτεί, χωρίς κριτική και ανεπιθύμητα σχόλια ό,τι έχεις να πεις, όσα σκέφτεσαι και ό,τι αισθάνεσαι. Αν είσαι άτομο με αρκετές στιγμές εσωστρέφειας θα το νιώσεις έντονα αυτό. Συνεχίζοντας, η κατάθεση της σκέψης σου, μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και το στρες που προκύπτει από αυτές. Κι αυτό, διότι τις οργανώνεις, τις ιεραρχείς, κάπου έξω από σένα, μπορείς να τις δεις αποστασιοποιημένη/ος, και να τις επαναξιολογήσεις. Επίσης, πρακτικά, το γεγονός και μόνο ότι μετουσιώνεις τη σκέψη σε κάτι ”υλικό”, είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό, καθώς απαλλάσσεσαι από το βάρος να τις διατηρείς συνεχώς ζωντανές στο μυαλό και να τις ανακυκλώνεις. Είναι εκεί, στο χαρτί, και όποτε εσύ αποφασίσεις να ανατρέξεις σε αυτές, έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Εσύ όμως το ορίζεις αυτό, συνειδητά! Επιπλέον, σε ωθεί να διαπιστώσεις ενδεχόμενα μοτίβα συμπεριφοράς και να ενεργήσεις αναλόγως. Περιορίζει την τάση για υπερανάλυση και κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να διακόψει τον φαύλο κύκλο των ανατροφοδοτούμενων σκέψεων και συναισθημάτων. Συνεπώς, από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως, ο εσωτερικός διάλογος που αναπτύσσεις με μέσο το ημερολόγιο, ενισχύει την παρατήρηση του εαυτού και κατ’επέκταση, την αυτογνωσία. Ομοίως, ενισχύει και τη δημιουργικότητα ή σου δίνει την ευκαιρία να την ανακαλύψεις. Αναπόφευκτα, η καταγραφή βελτιώνει, εντέλει και γνωστικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη, καθώς διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Κάτι για το τέλος

Ολοκληρώνοντας το κείμενο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω πως ο τρόπος που θα διαμορφώσεις το ημερολόγιο που θα επιλέξεις, το τι θα γράψεις και πως θα το γράψεις, δεν αποτελεί αντικείμενο κάποιου διαγωνισμού και σίγουρα, δεν αξιολογείσαι για τις συγγραφικές ή τις καλλιτεχνικές σου ικανότητες. Μπορείς απλώς να απολαύσεις τη διαδικασία και όσα σου προσφέρει, αφήνοντας τη λογοκρισία στην άκρη! Πρόκειται για κάτι που δημιουργείς εσύ, για εσένα.

(Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για το θέμα αυτό και τις υποκατηγορίες που μπορούν να δημιουργηθούν,ωστόσο θέλω να το κλείσω εδώ προς ώρας, ως μια εισαγωγή και ενδεχομένως, στην πορεία να διαμορφώσω και άλλα κείμενα,εστιασμένα σε επιμέρους θέματα, πάνω στη χρήση ημερολογίου).